Роствертол – поглед на живо

1K прочитания

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Днес компанията е дъщерно предприятие на държавната холдингова компания „Вертолеты России“ (Вертолетите на Русия), контролираща всички заводи за производство на вертолети, конструкторските бюра и ремонтните предприятия.

Огромният производствен комплекс в руския град Ростов на Дон извършва пълен цикъл на производството на тела и лопати на носещия и опашен винт на вертолетите, а също така окончателно сглобяване и интеграция, наземни и летателни изпитания, доставка на клиентите, обучение, следпродажбено и ремонтно обслужване. Също така в завода се извършват и развойни и изпитателни дейности съвместно в Московския вертолетен завод „Мил“ – конструктор на Ми-24/35М, Ми-28 и Ми-26.

Производственият комплекс включващ огромни цехове и административни сгради, както и летището, на което се провеждат изпитателните полети, се намира вътре в град Ростов на Дон в югозападната част на Русия. Компанията днес има около 8500 работници, която я прави най-голямата по рода си в Русия, а цеховете продължават работят близо до максималния капацитет. Също така „Роствертол“ днес има най-голямата и най-модерна линия за окончателно сглобяване и наземни изпитания в огромно хале (построено през 80те години специално за производството на Ми-26). Там днес се работи едновременно по три типа вертолети – два бойни и един тежък транспортен – както окончателно сглобяване на нови машини, така и по такива, преминаващи основен ремонт.

В средата на миналата година „Роствертол“ оповести финансовите резултати за 2017 – общи приходи в размер на 99,06 млрд. рубли (около $1,65 млрд.) и печалба от 16,71 млрд. (преди облагане с данъци, лихви и амортизация). Това е с 12% повече от 2016. За 2018 г. данните ще бъдат публикувани през юли, но се очаква приходите да надхвърлят 100 млрд. рубли. Допреди четири или пет години „Роствертол“ публикуваше в своя годишен отчет и данни за доставките на вътрешния пазар и за експорт, но в последните години, с нарастващата закритост на подобна информация в Русия (считана за особено чувствителна от държавните органи), тази практика е прекратена.

Въпреки всичко, досегашните големи договори за доставки на вертолети за военното министерство на Русия, както и големите договори за експорт са вече в миналото. Бъдещето все още не е осигурено с твърди договори, като първите два от тях трябва да станат а факт тази година (но за ограничени бройки). В началото на март руският заместник-министър на отбраната, отговарящ за закупуването на въоръжение и военна техника, Алексей Криворучко, заяви пред медиите, че очаква първият договор за тежки военни вертолети Ми-26Т2В да бъде подписан в скоро време. Той ще е за десет машини и вероятно ще стане факт в периода между юни и август (или на военното изложение „Армия-2019“ през юни или след това на МАКС-2019 през август) – и ще осигури натоварване на линията за производство на Ми-26 за две или три години. Нови договори за още Ми-26Т2В може да се очакват след 2020 г.

В допълнение, Криворучко отбеляза, че военното министерство и „Вертолеты России“ са успели да постигнат споразумение относно цената на новия Ми-28НМ. Това стана, след като през февруари се разгоря сериозен спор, изтекъл в медиите, между военното министерство и производителя. Военните обвиняваха производителя, че е завишил цената на Ми-28НМ, което ги е отказало от поръчка на първа партида, която са имали намерение да направят в началото на годината. От своя страна, от „Вертолеты Росии“ контрираха, че повишаването на цената е било причинено от повишени цени на доставчиците на оборудване, което е извън контрола на компанията.

В крайна сметка, двете страни са успели да стигнат до взаимно удовлетворяващо споразумение и Криворучко спомена, че договора за Ми-28НМ ще бъде подписан скоро, като първата партида ще включва шест или 18 машини. От своя страна, генералният директор на „Вертолеты Росии“ Андрей Богински заяви, че компанията ще продължи да подобрява бойните характеристики на Ми-28НМ, като ще се стреми да намалява собствените разходи, свързани с производството и ще работи с доставчиците на оборудване за намаляване на техните цени.

Първото тримесечие на 2019 г. се оказа доста активно откъм доставки на „Роствертол“ за руските военни, при условие, че по-голямата част от машините традиционно се предават в края на годината. Според данни от „Вертолеты Росии“ в периода януари-март има доставени общо 13 машини (може би част от тях са останали от производствения план за 2018 г.) – шест Ми-35М, три Ми-28Н и четири Ми-28УБ. В допълнение, в началото на април на летището на „Роствертол“ на няколко открити стоянки можеха да се преброят поне девет Ми-28 (от тях седем новопроизведени и два изчакващи за основен ремонт) от различни варианти (НМ, УБ, НЭ), заедно с два Ми-35М за експортен клиент (Нигерия) и два Ми-26Т2 за Йордания плюс още един Ми-26 за цивилен клиент, но все още без регистрация.

Семейството Ми-28 в развитие

Ми-28Н е първият представител на семейството Ми-28, постъпил серийно производство на „Роствертол“. Той е и първият боен вертолет с пълноценни нощни бойни възможности и подобрени противотанкови управляеми ракети (ПТУР), доставян на ВВС на Русия, а експортният му вариант е продаден на две държави.

Първите доставки за ВВС на Русия са от края на 2008 г. Днес, почти десет години по-късно, на служба има около 110 машини от този вариант, в общо шест бойни ескадрили и една инструкторско-изследователска ескадрила. В допълнение, през 2016 г. руското военно министерство поръча 24 машини от подобрения вариант с двойно управление и радар Ми-28УБ, планирани за доставка през 2017-2019 г.

Ми-28НЭ е експортният вариант на Ми-28Н, където стартови клиент е Ирак, с поръчка за 15 броя, направена през 2013 г. Машините са доставени през 2014 и 2015 г., като последните три са оборудвани с радар, монтиран на втулката на носещия винт. Вторият клиент е Алжир, с поръчка за 42 броя в подобрена конфигурация с двойно управление, радар и интегриран комплекс за самозащита с директни смутители на ракети с топлинно насочване, използващи лазерен лъч. Първите доставки са направени през 2016 г., като завършването се очаква през 2019 или началото на 2020 г.

Значително подобрен експортен Ми-28НЭ беше показан от „Роствертол“ на изложението „Армия-2018“ през миналия август. Той има изцяло нова носеща система, заимствана от Ми-28НМ, заедно с двигатели ВК-2500-01 с повишена мощност и цифрова система за управление, с мощност на излитане 2400 shp. Те са оборудвани с прахозащитно устройство от циклонен тип, разработено в „Роствертол“ с повишена ефективност на филтриране на въздуха, влизащ в двигателите, без да отнема мощност. Това прави машината подходяща за използване в пустинни условия където се запазват летателните характеристики и се удължава живота на двигателите. Благодарение на новите по-ефективни лопати на носещия винт, осигуряващи по-голяма подемна сила, максималната скорост нараства до 315 km/h срещу 300 km/h за Ми-28Н и оригиналния Ми-28НЭ.

Прицелното оборудване също е значително подобрено, представено от прицелната станция с дневен и нощен канал ОПС-28М – далечината на откриване на танкове денем е 10 km, а нощем е 9 km, като разпознаването на целите става на максимум 7 km.

Въоръжението е сериозно подобрено с добавяне на новата ракета „Хризантема-ВМ“ с двойно насочване – лазерно и радиолокационно (по избор на оператора) с максимална далечина 10 km. Новият вариант може също да стреля с управляеми по лазерен лъч противотанкови ракети „Атака-ВМ“ с максимална далечина 6 km.

Ми-28НМ е най-новият вариант, разработен по поръчка на МО на Русия, изчистен от повечето от недостатъците, открити при базовия Ми-28Н. При него има въведена нова конструкция на тялото, изцяло нова носеща система с нови лопати с по-високи аеродинамични характеристики, още по-мощни двигатели, ново прицелно оборудване и управляемо ракетно въоръжение. Също така е оборудван с радар над втулката на носещия винт със значително подобрени работни характеристики в сравнение с този, използван на Ми-28НЭ и Ми-28УБ.

Новата носеща система използва лопати с нов профил на напречното сечение и краища за осигуряване на повишена подемно сила – това оказва директно влияние на летателните характеристики на машината. В съчетание с по-мощните двигатели, новата носеща система осигурява на Ми-28НМ максимална скорост в хоризонтален полет от 324 km/h.

Новите двигатели ВК-2500П имат изцяло електронно управление и система за предотвратяване на помпаж (причиняван от засмукване на барутните газове при пуск на неуправляеми ракети). Мощността на извънреден режим (при отказ на един двигател) е 2800 shp, а при излитане е 1700 shp.

Ми-28НМ също има изцяло нова мултисензорна прицелна система със значително подобрени характеристики в сравнение с ОПС-28Н. Управляемото ракетно въоръжение е представено от ПТУР „Хризантема-ВМ“ и „Атака-ВМ“.

Този вариант е все още в изпитания от МВЗ „Мил“, като в момента завършва производството на два предсерийни вертолета в „Роствертол“, които ще се присъединят към програмата за изпитания, провеждана от МО на Русия.

Все още търсен на пазара

Ми-35М в момента е основния експортен вертолет на „Роствертол“, с не по-малко от 160 машини доставени на 10 държави от 2007 г. насам. Той продължава да бъде привлекателен за чужди клиенти, и също така все още вървят малки поръчки за Русия. Досега ВКС на Русия са получили 49 броя в периода 2011-2014, на въоръжение в шест бойни и една инструкторско-изследователска ескадрила – те служат в тези части заедно с Ми-28Н. В началото на тази година са доставени още шест, поръчани за ВКС на Русия, вероятно за попълване на загубите. Друг оператор в Русия е Федералната служба за сигурност, която отговаря и за граничната охрана. Нейното авиационно управление е получило пет новопроизведени Ми-35М през 2018 г.

Експортният успех на Ми-35М е резултат на умерената цена (в сравнение с всички други модели специализирани бойни вертолети на пазара), съчетана с предлагането на прилични възможности за нощни действия и наличието на добра, сравнително евтина и точна управляема ракета – „Атака-В“ с радиокомандно управление и далечина 6 km. Чуждестранните клиенти, купуващи Ми-35М получават здрава оръжейна платформа с бронирана защита и товарна кабина за осем бойци или 1500 kg товар, която може да се преоборудва за медицинска евакуация.

Последният известен клиент за Ми-35М е Сърбия, с поръчка за четири машини, планирани за доставка в края на годината или началото на следващата, според източници от Белград. В допълнение, производствената линия на „Роствертол“ в момента работи по нови Ми-35М, предназначени за доставка на Казахстан, Узбекистан и Нигерия.

Подобрен подвариант на Ми-35М беше показан от „Роствертол“ по време на международното военно изложение „Армия-2019“ през август миналата година. Той има подобрена прицелна система ОПС-24Н-1Л с увеличена далечина – до 10 km за откриване с използване на нощния канал и 8 km за разпознаване на цели.

Подобрено въоръжение на този подвариант е представено от ракетата „Атака-ВМ“ с насочване по лазерен лъч и „Вихр-1“, заимствана от арсенала на Ка-52, също с насочване по лазерен лъч и далечина до 8 km.

„Роствертол“ също предлага и модернизация на по-стари Ми-24В/П до варианта Ми-35П. При него се използват новите електронни системи от Ми-35М и изяло нов цифров автопилот (за подобряване на устойчивостта и управляемостта), но вертолетът остава със старата носеща система и двигатели, както и с удълженото оригинално крило. С това Ми-35П запазва своите летателно-технически характеристики на по-високо ниво от тези на Ми-35М. Заедно с модернизацията на старите машини се удължава ресурсът на планера до 4000 часа и 40 години.

Тежките машини

56-тонният Ми-26 безспорно е едно от най-големите постижения на съветската и руска авиопромишленост. Тежката машина с полезен товар 20 тона е в производство от началото на 80-те години в „Роствертол“, като до момента има построени над 360 броя.

Днес се предлагат три основни варианта – Ми-26ТС за цивилни клиенти вътре и извън Русия, Ми-26Т2 за военни клиенти от чужбина и Ми-26Т2В във военно изпълнение за Русия.

Досега има продадени и произведени 18 серийни Ми-26Т2 – 14 за Алжир и четири за Йордания. Първите доставки за Алжир са направени през 2015 г. и са приключили през 2018. Йордания е получила две машини – в началото и края на миналата година, и остава да получи още две, които са произведени чакат приемане от клиента.

Ми-26Т2, изпълнил първи полет през 2011, има изцяло ново радиоелектронно оборудване и автопилот, то запазва непроменена носещата система и силовата установка. Новото приборно оборудване дава възможност за намаляване на екипажа до два души (командир и втори пилот) плюс оператор по товаро-разтоварните дейности, докато при класическия Ми-26 екипажът е от петима – командир, втори пилот, борден инженер, щурман и борден радист.

Ми-26Т2В е последният вариант, създаден специално на отговори на изискванията на руското военно министерство. Той има нови електронни системи, подобни на тези на Ми-26Т2 плюс новодобавено оборудване, което не се предлага за експорт.

Той има екипаж от четирима души в пилотската кабина (командир, втори пилот, борден инженер и щурман), и е оборудван със системи за осигуряване на редовни полети в арктически условия, както и със изцяло нов комплекс за самозащита с лазерни смутители на ракети с топлинно насочване.

Първият полет е изпълнен през август 2018 г., до края на тази година трябва да завършат държавните изпитания. Започването на серийното производство ще стане факт през втората половина на тази година, с работа по първите машини от десетте, очаквани да се поръчат от руското военно министерство. Ако всичко върви по график, първите доставки трябва да станат факт до края на 2020 г.

В допълнение към производството на Ми-26, „Роствертол“ извършва основен ремонт и удължаване на ресурса на стари машини от същия тип.

По време на посещението в цеха за сглобяване на фюзелажите нямаше производство на нови вертолети, като се работеше само по две тела на военни Ми-26, преминаващи основен ремонт, принадлежащи на „Росгвардия“ – организация за вътрешна сигурност в Русия (която наследява авиацията на вътрешните войски и полицията и), създадена през 2016 г.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
F-20 – Изтребителят без късмет
Следваща публикация
Полетът на Союз-33
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Меню